23 Temmuz 2009 Perşembe

Türk yönetmen ve senarist Ersin Pertan, Bulgaristan'da doğdu; Robert Koleji'nde okudu, The Hollywood Reporter’da yazdı ve Amerikan Hastanesi'nde öldü!

Beyazperdenin usta isminden erken veda

NİL KURAL

Ünlü yönetmen Pertan, geçirdiği beyin enfarktüsü sonucu hayatını kaybetti

Türk sinema sektörüne yaptığı büyük katkılarla tanınan ünlü yönetmen ve senarist Ersin Pertan(66), pazar gecesi geçirdiği beyin enfarktüsü sonucu yoğun bakıma alındı. Pazar gününden beri Amerikan Hastanesi’nde bulunan Pertan, dün vefat etti.

1943’te Bulgaristan’da doğan Pertan, 1950’de ailesi ile birlikte İstanbul’a göç etti. 1962’de Kadıköy Maarif Koleji’nden, 1966’da Robert Koleji, İş İdaresi ve İktisat Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Sinemaya ilk adımlarını 1970’lerde Yeni Dergi ve Yedinci Sanat gibi dergilerde film eleştirmenliği ve sinema yazarlığı yaparak attı. Güneş, Dünya gibi gazetelerde çalışan Pertan, 1983-1988 yılları arasında sinema endüstrisi haberleri konusunda en saygın gazetelerden biri olan The Hollywood Reporter’ın Türkiye muhabirliğini yaptı. 1980’lerden itibaren set fotoğrafçılığı ve yönetmen yardımcılığı gibi görevlerle kamera arkasına ısındı. İlk yönetmenliğini, senaryosunu da kendisinin kaleme aldığı, 1991 tarihli Kemal Tahir uyarlaması “Kurt Kanunu” ile gerçekleştirdi.

Orhan Kemal’in aynı adlı romanından uyarlanan “Tersine Dünya” (1993); gösterildiği dönemde Bizanslıların tasvirleri nedeniyle oldukça tartışma yaratan ve İstanbul’un işgalini konu alan “Kuşatma Altında Aşk” (1997); “Acı Gönül” (2001) ve Yeşim Salkım’ın başrolünde bulunduğu “Şarkıcı” nın (2001) da aralarında olduğu, sayısı az ama nitelikli filmlerin yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendi. Pertan’ın ‘Aşk Filmleri Yönetmeni: Orhan Aksoy’ (2006) ve ‘Akad Sineması’ (2005) adlarında iki de belgeseli bulunuyor.

Pertan ayrıca, 2002 yılında Film Yönetmenleri Derneği’nin (FİLMYÖN) ve 2003 - 2009 arasında da Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin (SETEM) yönetim kurulu başkanlığını yaptı.

Pertan’ın cenazesi yarın öğle vakti Zincirlikuyu Camii’nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Son çektiği filmin gösterimini göremedi

Ersin Pertan’ın senaryosunu yazıp yönettiği son filmi “Mazi Yarası”, 4-9 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek 25. İskenderiye Uluslararası Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde yer aldıktan sonra 9 Ekim’de Türkiye’de gösterime girecek. Çekimlerine Kasım 2008’de başlanan film, Muğla, Ula, Akyaka, Beçin, Kıyıkışlacık’ta çekildi.
.
(Kaynak: Milliyet)

16 Temmuz 2009 Perşembe

Bucovina Boys tell about theirself music from Cemal Bulunmaz on Vimeo.

RESSAM ZEKİ DEDE / Hilmi Bulunmaz from Cemal Bulunmaz on Vimeo.

Yeşilçam'ın emektarı Birol Işın vefat etti


Pek çok filme yapımcı, yönetmen ve oyuncu olarak imza atan Birol Işın, 4 yıldır hayatını sürdürdüğü Darülaceze'de pazar günü 66 yaşında vefat etti.

Bir süredir kalp yetmezliği tedavisi gören Işın'ın cenazesi pazartesi günü sevenleri tarafından Kilyos Mezarlığı'na defnedildi. 1944 yılında Adana'da doğan Işın, sinemaya 1960'lı yıllarda başladı. 1968'de Türkiye'nin ilk yerli fotoromanını yayınladı. 50'den fazla filmde rol alan Işın'ın, beyazperdeye aktarılan 8 senaryosu bulunuyor.

KÜLTÜR SANAT ZAMAN